Investiciono zlato

Investiciono zlato je proizvod najbliži čistom zlatu. U pitanju je najkvalitetniji proizvod sačinjen od zlata, minimalne zagarantovane finoće 900/1000, mase prihvaćene na tržištu metala, univerzalno prepoznat svuda u svetu.

Zašto investirati u zlato?

Investiciono zlato se proizvodi u dva oblika - poluga, pločica i dukat, zlatnik. Finoća zlatnih proizvoda predstavlja udeo čistog zlata u proizvodu. Stepen finoće za zlatne poluge je jednak ili veći od 995 hiljaditih delova 995/1000 (99.5% čistog zlata), dok je stepen finoće za zlatne novčiće jednak ili veći od 900 hiljaditih delova 900/1000 (90% čistog zlata).

Zlatne poluge su visoko standardizovni investicioni proizvod koji se izrađuje u različitim oblicima i težinama. Zlatnici spadaju u najstariji vid novca. Investicionim dukatima smatraju se zlatnici iskovani posle 1800. godine, koji su bili ili jesu sredstvo plaćanja u državi porekla. Različiti formati gramaža nazivaju se apoenima, što je slično novcu, pa se ponekad može čuti i izraz – monetarno zlato.

Investiciono zlato se proizvodi u rafinerijama pod strogo kontrolisanim uslovima uz najviši stepen tehnoloških i ekoloških standarda u proizvodnim procesima. Proizvodi iz kategorije investicionog zlata imaju zagarantovanu čistoću i težinu. Proizvođači posebnu pažnju obraćaju i na zaštitne elemente prilikom izrade, pa je na svakom proizvodu utisnut naziv i logo proizvođača, kovnica iz koje dolazi, tačna težina, finoća i serijski, identifikacioni broj koji je jedinstven u svetu.

Sve kovnice investicionog zlata sertifikovane su kroz Good Delivery standard. Sertifikat Good Delivery, odnosno pravilnik o odgovornom upravljanju zlatom, propisan je od strane LBMA (London Bullion Market Asociations) i u njemu su jasno definisana pravila poslovanja kao i standardni vezani za finoću i težinu investicionih proizvoda. Članovi LBMA Good Delivery grupacije čine oko 90% od ukupnog broja proizvođača na svetskom tržištu. Kontrola svih proizvođača i procesa, kao i konačnih proizvoda, čime se isključuje mogućnost korišćenja nepouzdanog zlata, obavlja se na godišnjem nivou. Kao takvo, LBMA investiciono zlato i drugi investicioni plemeniti metali su predmet trgovine širom sveta, bez potrebe za detaljnim dodatnim proverama i procenama, kao što je npr slučaj sa zlatim nakitom.

Zlatni nakit nije investiciono zlato. Svako zlato nije investiciono zlato. Ukoliko se odlučite za dugoročnu štednju i zaštitu kapitala kroz ulaganje u zlato, investicione poluge i investicioni dukati su pravo rešenje.

Kompanija NAP doo je jedna od vodećih u Srbiji koja pruža mogućnost kupovine sertifikovanog investicionog zlata.

Zašto investirati u zlato ?