Investicione zlatne poluge

Investicione poluge su visoko standardizovani investicioni proizvodi. Imaju zagarantovanu čistoću minimalne vrednosti 995 (99,5% čistog zlata) kao i precizno definisanu težinu. Smatraju se najkvalitetnijim oblikom zlata. Poznate su kao ulagački instrument koji je univerzalno prepoznat na teritoriji čitavog sveta.

Ponuda investicionih poluga

Šta su investicione poluge?

Investicione poluge predstavljaju savremeni proizvod u odnosu na zlatne dukate, čija se forma zasniva i na tradiciji trgovine kroz vekove.

Trgovina se obavlja lako, bez dodatnih provera i moguće ih je zameniti za bilo koju likvidnu valutu. Proizvode se u renomiranim svetskim kovnicama koje se nalaze na Good Delivery listi. Proizvodnja se odvijaja u strogo kontrolisanim industrijskim uslovima, uz najviše tehnološke i ekološke standarde u proizvodnim procesima. Svaka poluga ima na sebi utisnute zaštitne elemente: naziv i logo proizvođača težinu, finoću i jedinstveni identifikacioni broj. Izrađuju se u različitim gramažama, najčešće u rasponu od 1 gram do 1 kilogram.

Nazivi na engleskom: gold bar; gold bullion; gold ingot.

Zlatne poluge - vrste

Vrste zlatnih poluga se dele po načinu proizvodnje, tehnika kovanja i tehnika livenja.

Tehnika kovanja je proizvodni proces u kom se na iskovanim zlatnim polugama utiskuju unikatni zaštitni elementi. Svaka poluga na sebi ima utisnut naziv i logo proizvođača, identifikacioni broj, težinu i finoću. Zlatne poluge proizvedene tehnikom kovanja imaju jasne konture, idealne ivice i oštre natpise.

Tehnika livenja zlatnih poluga je proizvodni proces u kom se koriste gotovi kalupi sa utisnutim zaštitnim elementima u koje se naliva čisto zlato. Ove poluge imaju zaobljenije konture i izgled natpisa u odnosu na poluge i pločice izrađene tehnikom kovanja.

Prilagođavanjem zakonima tržišta i potrebama investitora, nastale su deljive zlatne poluge. Sastoje se od više manjih pločica spojenih u celinu, koje je moguće po potrebi razdvojiti, jer svaki deo na sebi ima utisnute podatke o proizvođaču i finoći. Često se koriste kao osnovni investicioni instrument kod ulagača, služeći za uravnoteženje zlatnog portfolia. Jednako su zastupljeni kod malih i srednjih ulagača, kao i kod velikih investitora. Prednost deljivih multicard pločica je u tome što prilikom prodaje niste primorani na prodaju cele jedinice koju posedujete, već samo dela za koji se odlučite.

Kategorizacija zlatnih poluga i pločica po gramaži

Zlatne pločice gramaže od 1 do 5g pripadaju kategoriji malih investicionih proizvoda. Namenjene su malim ulagačima, često se koriste kao poklon jedinice i izrađuju se tehnikom kovanja. Zlatne pločice od 10 i 20 grama prelazni su proizvod između malih i srednjih investicionih proizvoda. Zauzimaju značajno mesto u portfoliju jednako malih, srednjih i velikih ulagača u investiciono zlato. Proizvode se tehnikom kovanja. Zlatne poluge gramaže 50g i 100g predstavljaju srednje investicione proizvode. Zastupljene su u portfoliu srednjih i velikih ulagača. Poluge od 50g proizvode se tehnikom kovanja, dok se poluge od 100g proizvode tehnikom kovanja i livenja.

Zlatne poluge od 250g spadaju u kategoriju velikih investicionih proizvoda i namenjene su velikim ulagačima, a proizvode se tehnikom livenja. Zlatne poluge od 500g i 1000g pripadaju grupi najvećih investicionih proizvoda i proizvode se isključivo tehnikom livenja.

Posebna vrsta zlatnih poluga koristi se za državne rezerve zlata i čuva u trezorima centralnih banaka. U pitanju su zlatne poluge težine 12.4 kilograma (438.9 unca).

Najveća zlatna poluga na svetu teška je 250kg, dimenzija 455x225x170mm, proizvedena od strane Mitsubishi Materials Corporation. Izložena je u Toi Gold muzeju 2005. godine i tadašnja vrednost joj je bila oko 3.5 miliona dolara. Sredinom 2020. godine, vrednost ove poluge iznosi 16.1 milion dolara.

Kupovina zlatnih poluga

Trgovina investicionim polugama u Srbiji usaglašena je sa evropskim standardima i oslobođena je od PDV, poreza na dodatnu vrednost, i njima se trguje pod istim uslovima kao i u ostalim zemljama Euro zone. U DOK Invest poslovnicama moguća je kupovina i prodaja zlatnih poluga i pločica po najpovoljnijim tržišnim cenama. Ljubazno i profesionalno osoblje vam je na raspolaganju za sva dodatna pitanja, savete i dileme, a usluga se obavlja brzo, lako i efikasno, uz maksimalnu diskreciju i ugodnost. Ulaganje ušteđevine u zlatne poluge i zlatne pločice doneće vam sigurnost i stabilnost u odnosu na ekonomske krize i inflacije koje su sve češće kod štednje u drugim valutama. U doba krize, kroz istoriju je dokazano, štednjom u zlatu ne samo što obezbeđujete svoj kapital, već mu i podižete vrednost.

Ponuda zlatnih poluga