Zašto investirati u zlato?

Zlato je internacionalna valuta koju mozete zameniti za novac uvek i svuda. Zlatni novčici su i više od toga, održali su primarnu funkciju plaćanja dugo u svetu.
Za razliku od investiranja u deonice, investicione fondove i štednju u banci, investiciono zlato oslobodjeno je plaćanja PDV-a

Zlato je internacionalna valuta koju možete zameniti za novac uvek i svuda. Zlatne poluge su savremeni ulagački instrument. Zlatni novčici su i više od toga, održali su primarnu funkciju plaćanja dugo u svetu i njihova vrednost se ogleda i kroz tradiciju. Najpoznatiji proizvođać investicionog zlata u Evropi je koncern Argor Heraeus koji upravlja poslovnim procesima u nemačkoj kovnici Hearaeus i austrijskoj kovnici Munze Osterreich.

Cilj ulaganja u investiciono zlato je prvenstveno zaštita kapitala i očuvanje vrednosti novca, a svaki rast vrednosti zlata veći od stope inflacije smatra se profitom.

Prednosti investiranja u zlato

Nema poreza - Za razliku od investiranja u deonice, investicione fondove i štednju u banci, investiciono zlato oslobodjeno je plaćanja poreza na dodatnu vrednost, PDV-a (član 36b zakona o PDV). Trgovina investicionim zlatom u Srbiji zakonski je usaglašena sa evropskim zakonima i obavlja se pod istim uslovima kao i u svim zemljama Evro zone.

Očuvanje vrednosti – Zlato predstavlja izvor sigurnosti. Uprkos oscilaciji cene na tržistu, njegova vrednost uvek je bila stabilna. Američki dolar je u poslednjih 100 godina izgubio 99% vrednosti, a investiciono zlato je u odnosu na dolar samo u poslednjih 20 godina ostvarilo rast od 600%. Zlato predstavlja najsigurnije dugoročno ulaganje.

Likvidnost – Investiciono zlato pripada kategoriji najlikvidnijih imovinskih oblika i smatra se za najkonvertabilniju svetsku valutu. Brzo i bilo gde u svetu se može zameniti za novac ili drugu valutu. Kao takav, novac uložen u zlato vam je uvek dostupan bez ograničenja.

Projektovanje portfolia – Portfolio formirate u različitim apoenima, gde veći investicioni proizvodi imaju nižu cenu po gramu i idealni su za dugoročnu štednju, dok manji investicioni proizvodi služe za korekcije portfolija i potencijalne kratkoročne trgovine na tržištu. Poseban vid apoena su deljive zlatne poluge koje su trenutno aktuelne.

Ulaganjem u investiciono zlato postajete vlasnik najčistijeg oblika zlata koje postoji na tržištu i koje je moguće zameniti za novac u bilo kom trenutku, na bilo kom delu sveta, po ceni koja je najbliža aktuelnoj berzanskoj ceni zlata.

Kada kupiti investiciono zlato?

Zlato je uvek novac. Ko ima zlato uvek ima novac. Ako posedujete zlato onda ste finansijski obezbeđeni.

Trend ulaganja dela kapitala u zlato konstantno raste, pa danas taj procenat doseže i do 30%. Razvoj svetskih finansija, ekonomska kretanja, inflacije i recesije čine tržište nesigurnim, a u tim situacijama zlato je najsigurnija investicija, odnosno oblik dugoročnog ulaganja i štednje. Pored fizičkih i pravnih lica, većina razvijenih država svoje devizne rezerve čuvaju kroz investicione zlatne poluge kao najstabilniju valutu.

Na dugoročnom planu, unca zlata je 2001. godine vredela 270USD, 2008. godine 870USD, a 2020. godine je dosegla vrednost od 1900USD. Kontinuirani rast vrednosti zlata na svetskom tržištu je dokazan kroz istoriju, a u kratkoročnom vremenskom periodu cena zlata varira, pa se praćenjem tržišta i pravovremenom trgovinom može dodatno zaraditi. U poslednje dve godine, vrednost zlata je skočila za 40%, pa su ulagači koji su se odlučili za kratkoročna ulaganja stekli značajan kapital.

Idealan momenat za kupovinu investicionog zlata je kada steknete višak kapitala i spremni ste za ulaganje, jer se cena zlata menja gotovo iz sekunde u sekund. U zavisnosti od odluke o periodu ulaganja, srazmerno se smanjuje rizik od gubitka, zbog trenda stalnog rasta.

Prodaja investicionog zlata

Trgovina investicionim zlatom u DOK poslovnicama obavlja se brzo, sigurno i pouzdano. Svaki investicioni proizvod u ponudi poseduje međunarodni sertifikat koji se odnosi na čistoću, težinu i kovnicu proizvođača. U ponudi imamo zlatne poluge i pločice različitih gramaža, kao i investicione dukate Franc Jozef i dukat Bečke filharmonije Wienna Philharmonic, Munze Osterreich Austrija. Specijalizovani smo kao eksperti u oblasti trgovine plemenitih metala, a na srpsko tržište smo doneli proizvode kompanije IGR Global, koju čine Istanbulska rafinerija zlata, kompanija Gramaltin i IGR Metals Trading DMCC, kao i Aragor Heraeus. Svi investicioni proizvodi iz naše ponude poseduju LBMA Good delivery sertifikat. Trgovina investicionim zlatom oslobođena je od PDV, poreza na dodatnu vrednost.