Investicioni zlatni dukati

Zlatni dukat, novčić iskovan posle 1800. godine, stepena finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova (90% čistog zlata), koji su kroz istoriju bili ili jesu zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla, poznati su kao investicioni dukat. Tržišna cena im se kreće do 80% vrednosti zlata na otvorenom tržištu.

Ponuda investicionih dukata

Šta je investicioni dukat?

Industrijski investicioni novčići nemaju numizmatičku vrednost i ne smatraju se kolekcionarskim dobrom. Proizvode se u renomiranim svetskim kovnicima registrovanim na Good Delvery listi, po jasno definisanim standardima i kao takvi su jednako priznati u celom svetu. Svake godine Evropska Komisija objavljuje listu zlatnih kovanica koje se tretiraju kao investicioni dukati i koji su priznati kao takvi u svim državama Evropske Unije.

Nazivi na engleskom: gold coin; bullion coin.

Investicioni zlatnik kao savršen poklon

Pored svoje investicione vrednosti, zlatne kovanice su idealan poklon povodom venčanja, krštenja, rođendana i raznih drugih svečanih prilika. Pored toga što su jedan od najpopularnijih ulagačkih proizvoda od zlata, za razliku od investicionih poluga, dukati kroz istoriju tradicionalno prestavljaju poseban vid poklona i darova. Za razliku od zlatnog nakita, investicioni zlatnici poseduju veći procenat čistoće, validna su valuta u svim zemljama sveta i lako im je utvrditi realnu vrednost u bilo kom trenutku. Ove karakteristike investicione zlatne kovanice po vrednosti stavljaju ispred poklona od zlata sličnog tipa, prilikom čijeg livenja se koriste razne dodatne legure.

Najpopularniji investicioni novčići

Zlatni dukat Franc Jozef

Ovaj dukat, poznat i pod nazivom Franc Ios, finoće je 986 (98.6% čistog zlata) i ima 23.6 karata. Franc Jozef je najpopularniji zlatnik u evropskim zemljama, kao i na našim prostorima. Jedan od razloga za to, pored čistoće zlata, je duga tradicija i istorijat. Ovaj zlatnik se kovao u periodu 1852-1915. godine. Nakon što je izradu preuzela austrijska kovnica Munze Osterreich, ovaj dukat se proizvodi isključivo kao investiciono zlato i na svakom je utisnuta 1915. godina. Franc Jozef dukat postoji u varijanti veliki četvorostruki i mali jednostruki dukat. Veliki dukat teži 13.96 grama, dok je težina manjeg 3.49 grama.

Zlatnik Bečke filharmonije

Dukat Bečke filharmonije Wienna Philharmonic poreklom je iz Austrije, izrađuje se u kovnici Munze Osterreich koja je u vlasništvu austrijske centralne banke. Ima finoću 999 (99.9% čistog zlata) i 24 karata. Ovaj novčić predstavlja čisto invesiciono zlato, izrađuje se od 1989. godine i najprodavaniji je investicioni dukat u Evropi i Japanu. Može se pronaći u nekoliko varijatni, dukat od 1 unce zlata, od 1/2 unce, 1/4 unce i 1/10 unce zlata, u gramima to je raspon ukupne težine od 31,11g do 3,11 grama. Svake godine iskuje se nekoliko stotina hiljada Bečka filharmonija Wiener Philharmoniker zlatnika.

Trgovina investicionim dukatima

Prodaja i otkup investicionih dukata obavlja se po tržišnim cenama uz maksimalnu profesionalnost i diskreciju. Kao i kod ostalih oblika investicionog zlata, trgovina zlatnim dukatima je oslobođenja od PDV, poreza na dodatnu vrednost. Ulaganjem u zlato osiguraćete dugoročno štednju od nepovoljnih ekonomskih kretanja, a po potrebi ga je lako konvertovati u likvidnu valutu. Prilikom trgovine investicionim zlatnim kovanicama, DOK Invest garantuje najpovoljnije tržišne cene, kao i brze i lake transakcije u našim poslovnicama.

Ponuda zlatnih kovanica